De sessies
Hieronder volgt een overzicht van de te volgen sessies. Deze zijn zowel in ronde 1 als in ronde 2 te volgen. U kiest uit het aanbod dus twee sessies die u wilt volgen.
Een GO-organisatie is doelgericht, wendbaar, vernieuwend en gezond. Thema’s als het vergroten van het lerend vermogen én het inzetten van techniek om kwaliteitsbewustzijn te stimuleren, zijn daarbij onmisbaar. Maar ook het bieden van een inspirerende, veilige en professionele werkomgeving is cruciaal. Aan de hand van praktische voorbeelden, tips en een open conversatie, zullen we van én met elkaar leren over de wijze waarop jij een bijdrage kunt leveren aan bovenstaande thema’s.
- Wat is ons gezamenlijke beeld over een GO-organisatie?
- In hoeverre wordt het lerend vermogen gestimuleerd?
- Waar staat jouw organisatie en waar liggen de kansen?
- Hoe kun jij vanuit jouw professie een gezonde en veilige organisatie realiseren?
- Hoe kunnen ‘slimme’ technologieën hier een bijdrage aan leveren?
Sessie 4. Incidentenonderzoek
Het grondig onderzoeken van incidenten met geen of beperkte schade legt de structurele en beleidsmatige tekorten in de organisatie bloot. Daarmee kun je de echte problemen benoemen en aanpakken. De RI&E verrijken door de oorzaken van de tekorten mee te geven en betere projecten in het plan van aanpak opnemen.Je hebt een praktische methode nodig en je moet goed kunnen interviewen, ordenen en rapporteren. We gaan dit bespreken en uittesten. Een echte uitdagingwant het gaat om zaken die je kwaliteit als adviseur bepalen
Gerard de Groot | GPM trainingen & Oscar Diederich | Geniozz
Sessie 5. Veranderkunde en veilig gedrag; de kunst van het (veilig) veranderen!
Leer meer over de kunst van het veranderen:
- Waarom moet het anders?
- Wat mag er anders?
- Wie zijn er bij betrokken?
- Hoe verander je een veiligheidscultuur?
De antwoorden hierop krijgt u tijdens deze praktische workshop.
Veranderprocessen rondom het onderwerp veiligheidscultuur staan in deze interactieve sessie centraal. De werkshop richt zich op managers en leidinggevenden die deze veranderprocessen ook daadwerkelijk willen realiseren. Door middel van 'verandercases' worden uiteenlopende praktijksituaties in beeld gebracht. Hierbij wordt er aan de hand van enkele veranderstrategieën uitgelegd hoe u in 5 stappen kunt komen tot een sterke veiligheidscultuur. Na het volgen van deze sessie heeft u tevens inzicht gekregen in hoe u de obstakels, die er bij iedere verandering zijn, overwint.
Davey Verbeek | D&F Consulting BV
Sessie 6. Leiderschap en de veiligheidscultuur: welke leiderschapsstijl is er nodig?
Leer meer over de invloed van leiderschap op het gedrag van medewerkers en de bestaande veiligheidscultuur:
- Wat zijn de leiderschapsstijlen die nu in de verschillende lagen van uw organisatie worden toegepast?
- Waar leidt dat toe?
- Welke leiderschapsstijl hebt u zelf?
- Welk soort leiderschap is er nodig voor de gewenste veiligheidscultuur?
De antwoorden hierop krijgt u tijdens deze praktische workshop.
Aan de hand praktijkvoorbeelden, modellen en theorieën krijgt u inzicht in het belang van goed leiderschap om de veiligheidscultuur en/of het -gedrag in de organisatie te veranderen. Tevens worden er tijdens de actieve sessie handvatten aangereikt om de volgende trede van de veiligheidsladder te kunnen bereiken.
Gert-Jan Frijters | D&F Consulting BV
Sessie 7. Van samen werken naar samenwerken
Werken doe je niet alleen! We moeten elkaar durven en willen aanspreken, elkaar betrekken bij het werk en afspraken nakomen om gezond en veilig met elkaar te werken. Prettig en effectief samenwerken is niet altijd vanzelfsprekend. Sterk Teamwerk biedt praktische handvatten om aan de slag te gaan met de thema’s vertrouwen en psychologische veiligheid. Samen naar een beter resultaat!
Marjolien Ris | In Good Company
Sessie 8. Van invloed naar invloedrijk
Tijdens de workshop onderzoeken de deelnemers in een interactief programma wat zij verstaan onder invloedrijk gedrag. We nemen de deelnemers mee langsvragen zoals: "Wat is invloed(rijk)?" en "Wat maakt mij eigenlijk invloedrijk?".Deelnemers krijgen inzicht in hoe zij hun kwaliteiten om anderen te beïnvloeden inzetten
Sessie 10. Een goed begin is het halve werk: beïnvloed jouw mindset en start dat goede gesprek!
Als HSE-professional is het gesprek een van jouw belangrijkste gereedschappen. Hoe meer jij in staat bent om vanaf het begin verbinding te maken met de ander, hoe groter de kans op een goed en effectief gesprek. En dat vergroot de kans dat je gesprekspartners jouw suggesties opvolgen. De sleutel daarvoor is de mindset waarmee jij het gesprek in gaat. Tijdens de workshop ga je aan de slag met eenvoudige maar effectieve manieren waarmee jij kunt zorgen dat je iedere gesprek in een optimale mindset start. En als je dan toch op veel weerstand stuit? Dan helpt een andere manier om de verbinding opnieuw tot stand te brengen
Sessie 11. Een nieuwe bril! Ga anders kijken om veiligheid een stap verder te brengen .
Om veiligheid op nummer 1 te zetten, is vaak een (cultuur)verandering nodig bij bedrijven. Hoe pakt u dat aan? Hoe verankert u arbeidsveiligheid in de bedrijfscultuur?
In deze workshop ontdekt u hoe u anderen kunt raken om in beweging te komen. U gaat concreet aan de slag met een veiligheidscase. Maar zet daar wel even een andere bril voor op. U leert anders kijken en hoe u anderen kan verleiden, prikkelen, raken, stimuleren en motiveren. En ontdekt zo welke bril u het beste past om de boel in beweging te krijgen.